неделя, 22.09.24
13.8 C
София
19 C
Пловдив
18 C
Варна
Search Suggestions

      ЩЕ ПОЛУЧАВАМЕ ГАЗ ОТ ТУРКМЕНИСТАН?

      Реализирането на Транскаспийския газопровод ще даде възможност за доставка на природен газ от Туркменистан за България чрез интерконекторните връзки с Турция и Гърция.
      Това ще бъде сериозна стъпка за постигането на реална диверсификация на източниците за доставки на газ за страната ни“, посочи Бойко Борисов по време на срещата си с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов в столица Ашхабад, съобщиха от МС.
      Българският премиер Бойко Борисов и президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов обсъдиха възможностите за задълбочаването на сътрудничеството между България и Туркменистан в областта на енергетиката.
      Премиерът Борисов подчерта важното значение на Туркменистан за енергийната сигурност на Европейския съюз, включително и на България.
      Българският министър-председател изрази и интерес към възможностите за участие на български компании в проучването и добива на нефт и природен газ, както и в изграждането и техническото обслужване на електроенергийната, газова и нефтената инфраструктура на територията на Туркменистан.
      От своя страна президентът Бердимухамедов посочи необходимостта от засилване на икономическите връзки и двустранната търговия между двете държави. По думите му, Туркменистан цени изключително високо България и има готовност за засилване на сътрудничеството и инвестициите със страната ни.
      Бойко Борисов и Гурбангули Бердимухамедов дискутираха и необходимостта от съвместни действия в сферите на туризма, образованието, науката и културата, включващи обмяна на опит, обучение на специалисти и инвестиции в конкретни проекти.
      Министър-председателят Бойко Борисов изрази специална благодарност към Бердимухамедов за поканата. Това е първа официална визита на български премиер в Ашхабад. Двамата лидери заявиха категоричното си намерение двустранният диалог да придобие регулярен характер.
      По време на срещата премиерът Бойко Борисов препоръча българските строителни фирми за техния опит, който може да бъде използван изключително успешно в изграждането на инфраструктурата на Туркменистан.

      ИЗТОЧНИК: news.bg

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ