неделя, 22.09.24
13.8 C
София
19 C
Пловдив
18 C
Варна
Search Suggestions

      АРМИЯТА ПАЗИ ГРАНИЦАТА НИ С МАКЕДОНИЯ

      Заради бежанския натиск от Гърция към Македония и Сърбия, армията изпрати бронирани бойни машини заедно с военнослужещи към югозападните ни граници. Заместник-шефът на дирекция „Операции и подготовка” в Министерство на отбраната, полк. Николай Караиванов заяви, че военната техника и армейците се разполагат по граничните пунктове с Македония – Гюешево, Станке Лисичково и Златарево. Също така и на браздата с Гърция при Кулата.

      На извънредна среща в МВР беше договорено включването на военните в охраната на границите ни. На нея бяха обсъдени стратегии за справяне с евентуален наплив от имигранти към страната ни след ексцесиите по гръцко – македонската граница, която беше пресечена от хиляди бежанци.

      До момента Министерство на отбраната дава заявка за изпращане на минимални сили – 25 военнослужещи и малко бронирана техника. Рано сутринта във вторник към границата с Македония потеглиха военни машини и жива сила, сред които бронирани джипове с картечници на покрива. Целта е да се респектират имигрантите, които може да опитат да нахлуят нелегално на наша територия.

      Полковник Караиванов заяви, че ще има и и съвместни патрули, които ще бъдат разположени във вътрешността на страната ни. Той допълни още, че армията няма да изпълнява самостоятелни задачи, а само съвместни с граничарите, като ангажиментът й е единствено с охранителен характер. Думите му са свързани с цялостната политика на властта у нас да се въздържа от масирано разполагане на военни сили по границите за отблъскване на бежанската вълна, за да не бъдат разтълкувани действията ни като агресия от съответната съседна страна, както и от международната общност. Затова и по-рано при натиска от югоизток многократно беше подчертавано, че армията се включва само с логистична подкрепа.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ