неделя, 22.09.24
7.8 C
София
15 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      ОТСТОЯВАТ ЛИ СЕ ПАЦИЕНТСКИ ПРАВА С КНИЖКИ?

      От най-голямата пациентска организация в България „Конфедерация за защита на здравето“ оповестиха, че дават старт на проекта „Национална кампания за пациенски политики“.
      Той се финансира в рамките на програма на НПО в България по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009–2014г. Заедно с НЗОК, с които са партньори в проекта, от Конфедерацията планират мащабна информационна кампания в 28-те области на страната. Издали са и книжка с основните права на пациента. Участвали са в разработването на 3 от 4-те проекта на закон за пациента, който се чака от 15 г., но до този момент според тях всички правителства подминават приемането му.
      Основният приоритет на „Конфедерация защита на здравето“ са правата на пациентите, но според много хора едно от най-драстичните нарушения на тези права е предстоящото приемане на промените в закона за здравното осигуряване и по-специално разделянето на медицинските услуги на два пакета – основен и допълнителен. Припомняме, че преди края на последния парламентарен сезон БСП и ДПС сезираха конституционния съд точно за това разделяне. Каква е позицията на най-голямата пациентска организация и планират ли някакви конкретни действия в тази посока?
      Остава въпросът дали само с информационна дейност може да се направи крачка за подобряване на здравната среда у нас или е дошло време за ефективни действия?

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ