понеделник, 23.09.24
4.8 C
София
12 C
Пловдив
15.3 C
Варна
Search Suggestions

      ОТ ДРУГАТА СТРАНА НА „ОВЧА КУПЕЛ“

      От днес квартал „Овча купел“ има нова придобивка. Стрийт фитнес с хидравлични уреди, от които ще могат да се възползват малки и големи. Десетки деца от квартала се бяха събрали в междублоковото пространство, радвайки се на спортното съоръжение.
      Недалеч от парка, на улица „Монтевидео“, се намира един от основните бежански лагери у нас. 
      На фона на горещите дискусии, които „бълва“ медийното пространство относно проблема с бежанците в последните дни, решихме да попитаме кмета на района Христина Семерджиева, какво е сегашното положение в лагера, който от няколко месеца в ключово място в района.

      Отивайки в бежанския лагер, екипът ни видя една много по-различна картинка. Там отново видяхмe деца. Те също си играеха, но не на нова фитнес площадка, а с метли, с които замитаха двора на лагера, и с камъни, с каквито е пълно пространството там.
      На една поляна пред центъра, се запознахме със сириеца Хозан и неговото семейство.

      По данни на Държавната агенция за бежанците до края на годината се очаква над 10 000 души, дошли у нас и потърсили закрила да получат статут. 

      За 2014 година такъв са получили над 5 000 души. Издръжката на един имигрант у нас възлиза на 300 лева на месец.

      Мненията за проблема с бежанците у нас са полярни. Според едни, България е последното място, където мигрантите, независимо икономически, или такива, бягащи от войната, трябва да търсят своят нов дом. И това мнение вероятно е правилно. Според други, пребиваването им на наша територия неминуемо е съпътствано от криминални прояви, мръсотии и страх сред населението ни. И това мнение вероятно е правилно.
      Гледайки днес тези хора обаче, ние не тъсихме правилното в картината. Защото, то едва ли би могло да бъде видяно от една страна. Видяхме обаче една общочовешка истина – Никой не си тръгва от хубавото. Дали и това мнение вероятно е правилно. Вие преценете.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ