понеделник, 23.09.24
13.8 C
София
19 C
Пловдив
18 C
Варна
Search Suggestions

      ТУРЦИЯ ЗАПОЧНА УДАРИ СРЕЩУ „ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА“

      Турция съобщи, че нейни изтребители са извършили първите си въздушни удари в рамките на коалицията, оглавявана от САЩ, срещу „Ислямска държава“ в Сирия, предаде Асошиейтед прес.

      Външното министерство на страната съобщи днес, че изтребителите са атакували късно снощи през границата в Сирия цели на „Ислямска държава“, смятани за заплаха за Турция.

      След месеци колебание Турция се съгласи да се ангажира по-активно в борбата срещу „Исляммска държава“. Тя позволи на американски бойни самолети да ползват ключова военновъздушна база в Инджирлик, близо до сирийската граница.

      Стартираните вчера турски въздушни удари са първите в предвожданата от САЩ кампания срещу „Ислямска държава“ и идват, след като турски и американски представители обявиха, че са постигнали техническо споразумение относно тяхното сътрудничество.

      „Наши бойни самолети заедно с бойни самолети на коалицията започнаха от вчера вечерта съвместно да провеждат въздушни операции срещу цели на „Ислямска държава“, които представляват заплаха за сигурността на нашата страна“, обяви турското министерство на външните работи. „Борбата срещу терористичната организация е приоритет за Турция“, добави ведомството.

      В комюникето не се съобщават подробности за мишените.

      Турция, която е член на НАТО, започна въздушни удари срещу „Ислямска държава“ през юли и оттогава води преговори със САЩ за сътрудничество в рамките на коалицията, посочва БТА.

      В четвъртък бойци на „Ислямска държава“ превзеха села в Северна Сирия, напредвайки към стратегическия град Мареа до турската граница. Това се случва в северната сирийска провинция Алепо близо до район, където Турция и САЩ се договориха да установят „зона без „Ислямска държава“, отбелязва АП.

      Източник: dnevnik.bg

       

       

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ