понеделник, 23.09.24
4.8 C
София
12 C
Пловдив
15.3 C
Варна
Search Suggestions

      ВЕЖДИ РАШИДОВ ПОДАРИ НА МИЛЧО ЛЕВИЕВ ПОРТРЕТ НА ЙОАН ЛЕВИЕВ

      В зала „Колегиум“ на Министерство на културата Вежди Рашидов подари на легендарния джаз музикант и композитор Милчо Левиев бронзов портрет на големия български художник Йоан Левиев, който е негов брат.

      Вежди Рашидов е изваял от бронз портрета на прочутия пловдивски творец Йоан Левиев през 1987 г. Министърът казва, че не обича да подарява произведенията си, а да дарява пари на хора в нужда. В този случай е решил да направи жест към Милчо Левиев. Той не крие, че го е свързвало и голямо приятелство с брат му Йоан и разказа историята на създаването на бронзовата пластика.

      Йоан Левиев е емблема на поколението на 60-те г. Заедно с Енчо Пиронков, Георги Божилов, Димитър Киров и др. известни имена от този период той настройва българското изкуство към европейските стандарти. Талантливият живописец и монументалист си отиде едва на 59 г., но остави след себе си ярки и запомнящи се произведения. Брат му Милчо Левиев не скри развълнувано, че подаръкът от Вежди Рашидов ще бъде винаги до него в дома му и ще му напомня за брат му.

       

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ