понеделник, 23.09.24
13.8 C
София
20 C
Пловдив
22.1 C
Варна
Search Suggestions

      МУЗЕЙ ЗА ИСТОРИЯ НА СОФИЯ ОТВОРИ ВРАТИ

      Най-новият музей на София отвори врати. Той събира в себе си колекция от важни исторически ценности за столицата. Оригинални вещи на министър-председатели, календари, газени лампи, стойки за писма от VI хил. пр. Хр. до 40-те години на XX в. вече могат да бъдат видяни от граждани и гости на града.
      Официалното откриване на музея е утре, 17 септември, когато е и Денят на София. Ден по-рано по залите на музея се разходиха премиера Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, външният министър Даниел Митов, както и градоначалникът Йорданка Фандъкова и зам.-кмета на по културата Тодор Чобанов.

      Музеят се намира в сградата на бившата Централна баня. Той помещава в себе си старопечатни книги, икони, бюра от Министерския съвет от 20-те до 40-те години на миналия век. Сред най-ценните вещие часовник, подарен на княз Фердинанд от кралицата на Великобритания – Виктория, както и Златната книга на София.
      В музея има общо осем зали с дъх на многовековна София.
      Постоянната експозиция ще бъде открита утре. Специално за празника тя ще бъде на разположение на всички гости от 10 до 22 ч. Предвижда се един ден в седмицата музеят да бъде безплатен за посетители. Билетите варират от 2 до 6 лева с намаление за деца и учащи. За пенсионери и хора с увреждания входът ще бъде безплатен.
      Музеят за история на София съществува от 1928 г. При бомбардировки през 1943 г. сградата на пл. „Бански“ бива разрушена. Днес музеят има изцяло нов облик – достоен за европейски културен град.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ