неделя, 22.09.24
7.8 C
София
15 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ СЪС СХОДНИ РАЗХОДИ ЗА ОТБРАНА

      Заделеният процент от брутния вътрешен продукт за отбрана у нас за периода 2007-2014 г. е спаднал от 2,3 на сто – на 1,35 на сто, отчитат данни от доклад за състоянието на въоръжените сили на България за миналата година. Сходен с българския процент разходи за отбрана заделят и три други страни – членки на НАТО, като Португалия, Румъния и Хърватия, отчита още докладът. Според него – увеличен бюджет за отбрана спрямо 2007 г. имат само три други държави – Естония, Германия и Полша.
      По отношение на отбранителните разходи, отделяни за основни системи за въоръжение и бойна техника, България е една от страните – членки с най-лоши показатели – около 2 на сто – процент, близък до този на Албания и Словения.

      В световен мащаб, военните разходи за изминалата 2014 г. са били в размер на 1776 млрд. долара, което е незначително понижение от 0,4 на сто в сравнение с предходната 2013 г, припомня анализ на Института за мир в Стокхолм. Военните разходи са намалели в Северна Америка, Западна и Централна Европа, но са се увеличили в Азия и Океания, Близкия Изток, Източна Европа и Африка.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ