неделя, 22.09.24
4.8 C
София
13 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      АВСТРАЛИЙЦИ ПРЕВЪРНАХА СТВОЛОВИ КЛЕТКИ В БЪБРЕЧНА ТЪКАН

      Австралийски екип успя да постигне първа крачка в към производството на заместващи органи, след като превърна човешки стволови клетки в бъбречна тъкан, предаде „The Guardian”.

      Успехът е резултат от сложна трансформация на клетките в събирателни каналчета и нефрон, които са две от основните структурни и функционални единици на бъбрека.
      Създадените от учените органоиди могат да се сравнят с бъбреците на плода в първото му тримесечие. Създадената бъбречна тъкан все още не е годна за трансплантация на човек, но занапред ще бъде използвана за тестване на лекарства и лабораторни експерименти. Очаква се тя да бъде източник на бъбречни клетки за медицински терапии.
      До момента опитите за създаване на заместващи органи завършваха с неуспех. Австралийските учени обаче са успели да усъвършенстват различни технологични елементи. Те дори са проверили как органоидите реагират на въздействието на противораковия елемент цисплатин и са установили настъпването на увреждания, сходни с тези при човешкия бъбрек.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ