петък, 20.09.24
13.8 C
София
17 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      ВВС ОТБЕЛЯЗА 103 Г. ОТ ПЪРВИЯ БОЕН ПОЛЕТ В НАШАТА ИСТОРИЯ

      Българските Военновъздушни сили отбелязаха 103 години от първия боен полет не само в нашата история, но и в тази на Европейската авиация. 16-и октомври е датата приета за официален празник. Тази година празничната церемония беше с ден по-рано.

      В далечната 1912 година пилотът поручик Радул Милков и наблюдателят поручик Продан Таракчиев със своя самолет „Албатрос” изпълняват разузнавателен полет над Одринската крепост и успяват да хвърлят две ръчни гранати над гара Караагач. Полетът им е записан в историята като „бойното кръщение“ на българската авиация.
      Тази година празника беше почетен с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на летеца на площад „Народно събрание“ и пред Монумента на авиацията и българските Военновъздушни сили на площад „Авиационен“ в София, с тържествен строй. Генерал лейтенант Попов приветства тържествено военнослужещите. На церемонията с почетни отличия бяха наградени и военнослужещи от авиацията.
      Сред присъстващите беше и Марин Трайков – бивш инженер на полк и инженер на щаб от Българските военновъздушни сили. Той беше да дошъл да почете загиналите по време на изпълнение на служебния си дълг.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ