понеделник, 23.09.24
16.8 C
София
22 C
Пловдив
20.1 C
Варна
Search Suggestions

      ЗАПЛАХА ОТ РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА РАДИКАЛНИЯ ИСЛЯМ

      Тен­денци­ята към нама­ля­ване на агре­сив­ната ксе­но­фо­бия, расизъм и наци­о­на­лизъм в Русия през 2014 и 2015 г. е устой­чива. Това обаче не озна­чава, че нови заплахи не сме­нят ста­рите — става дума за реал­ната опас­ност от разпро­стра­не­ни­ето на иде­ите и прак­ти­ките на ИДИЛ на тери­то­ри­ята на РФ. Такива са изво­дите в доклада „Агре­сив­ната ксе­но­фо­бия и наци­о­на­лизмът в Русия: форми на про­яви, реакция на вла­стите”, подго­т­вен от Мос­ков­ското бюро по пра­вата на човека.

      Спо­ред авто­рите на доклада понижа­ва­нето на рав­нището на ксе­но­фо­би­ята, расизма и наци­о­на­лизма е резул­тат от редица при­чини, като: успе­хите на рус­ките спе­ци­ални служби и пра­во­охра­ни­тел­ните органи по неутра­ли­зи­ране на лиде­рите на въоръже­ните банди в Севе­рен Кав­каз; укра­ин­ската криза и твър­дите санкции срещу Русия, на които рус­ките вла­сти отвър­наха с успешни мерки по кон­со­ли­ди­ране на обще­ството; раз­ко­лът сред рус­ките етно­наци­о­на­ли­сти заради раз­ли­чи­ята в отноше­ни­ето им към съби­ти­ята в Украйна; оже­сто­ча­ване на поли­ти­ката по отноше­ние на екстремистите.

      Тези изводи се потвър­жда­ват от социо­логи­че­с­ките изслед­ва­ния. Като основни заплахи за стра­ната респон­ден­тите посоч­ват напреже­ни­ето в меж­ду­на­ро­ден план и ръста на цените, докато преди това са опре­де­ляли като застраша­ващи за стра­ната фак­тори меж­ду­наци­о­нал­ните конфликти и про­ти­во­бор­ството вътре в Русия. Забе­лежимо е спад­нал и т.нар. индекс на страх от вътрешни конфликти и безредици.

      Пат­ри­о­тич­ните настро­е­ния обаче не могат вечно да поддържат духа на насе­ле­ни­ето, запазва­нето на посо­че­ните тен­денции до голяма степен зависи от реа­ли­за­ци­ята на обяве­ните от пре­зи­дента и пра­ви­тел­ството промени в ико­номи­ката, соци­ал­ната сфера, зае­то­стта, поддър­жа­нето на достойно рав­нище на живот, смята ръко­во­ди­те­лят на Мос­ков­ското бюро по пра­вата на човека Алек­сандър Брод. По думите му само така ще нама­леят пово­дите за про­тестни настро­е­ния, които биха могли да се използ­ват от наци­о­на­ли­стите за съз­да­ване на напрежение.

      В доклада изрично се под­чер­тава, че ста­рите заплахи от типа на „Еми­рат Кав­каз” са заме­нени с нови пре­диз­ви­ка­тел­ства като ИДИЛ. Дан­ните сочат, че вече е факт уча­сти­ето на руски граж­дани в ИДИЛ. През юни 2015 г. в YouTube се появило съобще­ние, че участ­ниците в струк­турни под­раз­де­ле­ния на „Еми­рат Кав­каз” „в пълен състав” са се заклели във вяр­ност на лидера на „Ислям­ска държава” Абу Бакри ал Баг­дади, при това бан­дит­ските форми­ро­ва­ния от Даге­стан, Ингу­ше­тия, Кабардино-​Балкария, Карацаво-​Черкесия нямат раз­ногла­сия по този въпрос. В доклада се посочва също, че в Татар­стан 150 – 200 души изпо­вяд­ват джи­ха­дистки възг­леди и част от тези хора вече са зами­нали да вою­ват в Близ­кия изток в състава на т. нар. татар­ски джамаат.

      ИДИЛ отдавна иска да настъпи в рус­кия Севе­рен Кав­каз. Поради това, че Русия започна да унищожава теро­ри­стите в Сирия, есте­ствено е да има ответна реакция от тяхна страна — казва Алек­сандър Брод. — Сега в някои райони и учи­лища се про­веж­дат профи­лак­тични беседи. Важно е дивер­си­ите и про­во­каци­ите да бъдат свое­временно пре­си­чани и това зависи от про­фе­си­о­нал­ната работа на спе­ци­ал­ните служби”. По думите на Брод през 2013 г. на стра­ната на ИДИЛса вою­вали 300 рус­наци, а сега ста­вало дума за над 2 хиляди, дори някои експерти посоч­ват циф­рата 5 хиляди. Вер­бу­ва­нето основно е в Даге­стан и други репуб­лики от Севе­рен Кав­каз, но вече са обхва­нати и източ­ните райони на Став­ропол­ския край, дори Урал и Поволжи­ето. Разпро­стра­не­ни­ето на вер­бу­ва­нето в раз­лични феде­рални окръзи е много опасно, пре­дупре­ждава Брод.

      Като мерки за про­ти­во­действие Мос­ков­ското бюро по пра­вата на човека препоръчва да се укрепва тра­дици­он­ният ислям, да се демон­стри­рат реал­ните му цен­но­сти чрез про­света, изяви на авто­ри­тетни духовни лидери и обще­ствени орга­ни­за­ции за форми­ране на обще­стве­ното мне­ние. Сери­о­зна роля имат меди­ите и обра­зо­ва­тел­ните програми. Като при­мер Брод посочва опита на Казах­стан, където по репуб­ли­кан­с­ката теле­ви­зия непре­станно върви соци­ална реклама под мотото „Един народ, една страна, една съдба”, която демон­стрира един­ството на етно­сите, показва се, че и в беда, и в радост наро­дите на Казах­стан са единни. Пра­во­за­щит­ниците смя­тат, че би било добре този опит да се заеме и да се напомни за един­ството на наро­дите, насе­ля­ващи Русия, още повече, че при­ме­рите са много.

      Освен това трябва да започне спе­ци­ална подго­товка на държав­ните служи­тели. Факт е, че са раз­ра­бо­тени стан­дарти по темите за наци­о­нал­ните отноше­ния и миграци­он­ната поли­тика, но не те се прилагат.

      Начал­ни­кът на „Ака­демия за наци­о­нална сигур­ност” воен­ният експерт Арсен Реан спо­деля тезите на Алек­сандър Блок: „ИДИЛ е дълго­сро­чен про­ект на група държави с раз­лична насо­че­ност, в който участват страни като САЩ, Израел, Саудит­ска Ара­бия и други. Тях­ната цел е не само съз­да­ване на т. нар. Иблиска държава, но и изгон­ване на всички хри­сти­яни от Близ­кия Изток. Ако това им се удаде, ще въз­никне сери­о­зен про­блем за РФ. Основ­ната цел на тези държави е да сблъс­кат хри­сти­ян­ска и мюсюлман­ска Русия. Ксе­но­фо­би­ята, расизмът и наци­о­на­лизмът — това всъщ­ност еИДИЛ, и в Русия този про­блем трябва да се вижда. Трябва да се разясни на обще­ството че ИДИЛ озна­чава под­мяна на мюсюлман­ството. Нищо общо не може да има между ИДИЛ и тра­дици­он­ния ислям”.

       

      Източник: rusiadnes.bg

       

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ