петък, 20.09.24
14.8 C
София
17 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      МАЩАБЕН ЗАГОВОР СТОИ ЗАД АТЕНТАТИТЕ В ПАРИЖ

      Министър-председателят на Франция Манюел Валс предупреди за опасност от терористични нападения с химически или биологични оръжия. На тази заплаха премиерът обърна внимание в реч пред депутатите в парламента. Днес беше прието извънредното положение в страната след атентатите в Париж на 13-и ноември да бъде удължено с три месеца. Въпросът предстои да бъде разгледан и от Сената, за да бъде окончателно приет. Искането е на президента Франсоа Оланд. С това решение обаче французите ще бъдат лишени от основни конституционни права. Какви ще бъдат бариерите пред гражданите, все още не е напълно ясно. Засега се знае само, че полицаите ще могат да носят пистолетите си и извън дежурство.
      Междувременно арестуваните осем души след операция в „Сен Дени“ са знак, че операцията на терористите е много по-мащабна и в нея са замесени по-голям бро помагачи от очакваното. Затова пише британският в-к „Гардиън“. Новите доказателства сочат, че най-вероятно зад атаките стоят недоволни европейци, които са дали ход на нападенията. Възможно е те да са координирали кървавите атаки от команден пункт в Париж. Тези предположения се базират на малката разлика в интеревал от време на всички шест нападения.
      Всички задържани в „Сен Дени“ вчера имат сходни истории и дребни престъпления в досиетата си. Радикалисти стават като тийнейджъри или при навършване на пълнолетие. Най-малко четирима от тях са били в Сирия с джихадистите от „Ислямска държава“. Заради европейския си произход са могли свободно да се придвижват по границите между страните. Жителите на френското преградие бавно се връщат към нормалния си начин на живот след мащабната полицейска операция вчера. След нея стана ясно, че е бил предотвратен нов огромен план за атаки, насочен към бизнес кварталът „Дефанс“.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ