вторник, 24.09.24
15.8 C
София
20 C
Пловдив
23.9 C
Варна
Search Suggestions

      БЪДНИ ВЕЧЕР Е!

      Рождество Христово, наричано още Коледа, е един от най-големите празници в християнския свят. В България той е след Бъдни вечер, наричана в някои райони на страната Малка Коледа, Кадена вечеря и Вечерня и Неядка.
      На 24 декември по традиция, преди да бъде наредена трапезата, стопанинът на къщата запалва бъдника-отсечен ствол от дъбово, брястово или крушово дърво. Бъдникът се оставя да тлее цяла нощ. Вярва се, че топлината и светлината от бъдника символизират раждането на Исус Христо, като и те са причината на празничната трапеза през тази вечер да гостуват починали предци и Божията майка. ЗА нея се нарича и първият къшей при разчупването на обредния хляб.
      По традиция на празничната вечеря трябва да има нечетен брой ястия, като те могат да стигнат бройката от 33- възрастта, в която Христо жертва себе си, за да спаси човешкия род.
      В нощта на Бъдни вечер срещу Коледа в полунощ започва и друг български обичай-Коледуване. В него участват млади мъже, наскоро оженени, сгодени или ергени. Коледарите започват подготовката за тази вечер още на 20 декември-Игнажден, когато се избира водач на отделните групи, учат се песни и се подготвят облеклата. Водачът на групите трябва да е по-възрастен от останалите и женен. Традицията повелява коледуването да продължи от полунощ до изгрев слънце. Смята се, че точно по това време се появяват и свръхестветните същества, като караконджули и таласъми. Вярва се, че коледарите има силата да ги прогонят чрез своите песни.
      Коледарите пеят по пътя, пред вратата и в къщата. Обредните песни, които изпълняват, са различни, зависят от мястото, на което са и човека, за когото пеят. Пеят се песни за всеки от семейството – от най-възрастния до най-малкия. С песните си коледарите пожелават добра реколта и здраве на семейството. Домакините обикновено даряват коледарите с кравай, пари, вино, а самият обичай завършва с угощение, на което се събират всички коледарски групи. Продуктите, които останат след него, се даряват на бедните, а парите – на читалището, училището и църквата.

      И последно, но в никакъв случай на последно място, не забравяйте да си пожелаете нещо в полунощ на Бъдни вечер срещу Коледа! Според преданията точно тогава небето се разтваря и всяко желание непременно се сбъдва!

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ