вторник, 24.09.24
15.8 C
София
20 C
Пловдив
23.9 C
Варна
Search Suggestions

      КОЛЕДА ПО СВЕТА

      Коледа е! Празник, който традиционно отбелязваме, но чиито корени се губят в древността. Въпреки общите му черти, всяка една страна има своите специфики и символи, отличаващи празника.
      В южната ни съседка Гърция, прототип на модерния Дядо Коледа, е Свети Никола- закрилник на моряците. Легендите го описват като побелял старец, с мокри дрехи, от чиято брада капе морска пяна.

      В Италия, празненствата започват 8 дни преди Коледа, като подаръците се раздават на 6-ти януари. Тогава с метлата си долита милата, но грозновата магьосница Бефана, която раздава подаръците. На непослушните деца се полага само по парченце въглен, но захарен.

      В Холандия традицията свързват със Свети Николаус, който акостира на холандските брегове още през ноември. През лятото той има испански адрес и резиденция, в която води записки кои деца слушат и кои не. А наближи ли Коледа и стъпи ли на сушата, той се качва на бял кон и язди из града за радост на малки и големи.

      Различна е подготовката за празника и в Германия. В нощта на 6-ти декември децата оставят обувките си пред врата, а на сутринта послушните ги намират пълни с лакомства, а непослушните-пълни със съчки. Германците вярват, че през тази нощ Христос изпраща свои ангели на земята, затова традицията повелява децата да се обличат в бяло, обикаляйки къщите за здраве и късмет.

      Финландия също е страна с по-нетрадиционни обичай. В празничната нощ всички отиват на сауна, за да седнат чисти на трапезата. Вечерята започва тогава, когато изгрее първата звезда в небето.

      В южното полукълбо Коледа също се очаква с нетърпение, макар и по различен начин. Австралийците рядко посрещат празника при температура под 30 градуса. Австралийска традиция всяка година събира хиляди хористи, които пеят традиционни песни под открито небе. Всеки желаещ да се включи в хора се явява на определено място със специално пригодена свещ в ръка. Събраните средства от продажбата на тези свещи отиват за благотворителни цели.

      Австрия е страната, където се ражда известната коледна песен „Зимна нощ“, изпълнена за пръв път в църквата „Свети Никола“ в Обендорф, близо да Залцбург, през 1818 г. Днес тази песен се пее навсякъде по света.
      В тази страна Коледа е задължително свързана с построяването на яслата, където младият Христос се ражда. Особено живописна е тази традиция в Тирол, а в Залцбург една огромна пирамидална конструкция пресъздава живота на човечеството до раждането на Христос.
      В навечерието на Коледа австрийците приготвят известния щрудел с орехи и плодове, с който ще почерпят близки и познати, но и бедните по улиците.
      Но Австрия е преди всичко известна с коледната украса на гарите си – така австрийците пожелават щастлив празник на всички пътници, които в „святата нощ“ отсъстват от домовете си.

      Коледният период в Дания започва, когато палав елф на име Нисе реши да се позабавлява. Датчаните вярват, че той живее по таваните на старите фермерски къщи, като любимото му занимание е да погажда номера. Вечерята на Бъдни вечер започва с оризов пудинг, в който е скрит „вълшебен бадем“. Традицията напомня на българската пита с паричка.
      Интересна е подготовката за Коледа и в Ливан. Около месец преди празника се завиват семена от леща, боб или жито в памук, напоен с вода. Поливат се всеки ден, за да може до коледния ден да са покълнали. Стръковете от тях се използват за украса на макета на яслата на Исус.

      Испанската Коледа се нарича Навидад. След вечерята на Бъдни вечер испанците излизат на улицата да наблюдават танцьори на специфичен танц, наречен хота. Хората в Испания почитат кравите, защото според преданието, когато Исус се родил кравата в обора топлила бебето с дъха си в мразовитата нощ.

      В Швеция преди зазоряване най-малкото момиче в семейството облича бяла рокля с червен колан. На главата си слага венец с горящи свещи. Подобни шествия със свещи се организират в църквите по време на празничната служба. По Коледа в Швеция козелът е много почитано животно, защото именно той раздава в кош подаръците. На Бъдни вечер някой от семейството се маскира като Коледен гном, който уж излиза от мазетата и плевните и раздава подаръци.

      В Индия също се отделя специално внимание на празника и най-вече на коледната меса-литургия. Християните масово присъстват на службата, което трае два-три часа. Коледата в Индия в символ на братството. Дори и нехристияните се присъединяват към общия празник на човешко милосърдие.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ