сряда, 25.09.24
15 C
София
14 C
Пловдив
14.1 C
Варна
Search Suggestions

      ПРАТЕНИК НА ООН В СИРИЯ ОБВИНИ ТУРЦИЯ В КОАЛИЦИЯ С ИД

      Специалният пратеник на ООН в Сирия обвини Турция в подкрепа на терористичната групировка „Ислямска държава“ и покриване на тяхната инвазия в Сирия. Призовавайки организацията да прекрати „нарушаването на международните спогодби“, Башар Джа’афари предупреди света, че целта на турския президент Реджеп Ердоган е „да съживи Османската империя“.
      В официално писмо, представителят на ООН в Сирия казва, че от 2011 г. е водена безпрецедентна война срещу управлението на Сирия и мирните граждани от терористични групировки, които са осигурени с финансиране, оръжие и логистична подкрепа от държави, и режими в региона, и извън него. По думи на Джа’афари най-активният партньор в това отношение на джихадистите, е самият лидер на Анкара. Според него турските сили са предоставяли защитен огън за терористите в териториите на Сирия за по-лесното проникване на наемници на ИД от Турция.
      В писмото си до ООН, Джа’афари дава като още един пример към своето обвинение инцидентът със свалянето на руския самолет Су-24, като допълва, че извинението с нарушаването на въздушното пространство, не е нищо друго, освен създаване на изкуствено объркване и прикритие на съучастието на Анкара с най-нашумялата и сурова терористична групировка в последните деситилетия. По думи на Джа’афари желанието на Турция е отнемане петрола на Сирия. Основната цел на Ердоган обаче е възраждането на Османската империя в цялата й историческа мощ.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ