петък, 20.09.24
16.8 C
София
21 C
Пловдив
19.8 C
Варна
Search Suggestions

      ЕКСПЕРТ: КОНФЛИКТ МЕЖДУ ИРАН И САУДИТСКА АРАБИЯ БИ ПОВИШИЛ ЦЕНАТА НА ПЕТРОЛА

      Ако между Саудитска Арабия и Иран се стигне до военен конфликт цената на петрола рязко ще се покачи. Това прогнозира финансовият експерт Георги Георгиев пред БНР.

      Главната причина според него е, че ще бъдат нарушени доставките. В момента свръхпроизводството и големият натиск от страна на производителите са причина за рязкото поевтиняване на черното злато. Експертът припомни, че случилото се между Саудитска Арабия и Иран е имало краткосрочен ефект. За два дни цената леко се е покачила, вследствие на разразилия се скандал между страните. Ефектът беше краткосрочен, а превес взеха, както фундаменталните така и пазарните фактори и цената започна да върви надолу, добави Георгиев. Според него това са били само временни импулси, а при реален конфликт между държавите, хората ще усетят промяната по-осезаемо.
      Експертът заяви, че ниските цени на петрола са на дъното, като посочи, че в един момент търсенето и предлагането ще се изравнят. Един от начините за поскъпване според Георгиев е доставките да намалеят, което вече се отчита в САЩ и Канада.
      При това забавяне на световната икономика е възможно цената за барел да се понижи около 25 долара, а след това да се вдигне нагоре, добави още той.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ