неделя, 22.09.24
17.4 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      СЪДИЯ ИВО ДАЧЕВ СИ ДАДЕ ОТВОД ОТ ДЕЛОТО ЗА КТБ

      Съдия Иво Дачев си даде отвод по делото за КТБ. Причината за оттеглянето е, че още в хода на производството по делото за несъстоятелността на КТБ, в медиите са изнесени твърденията, че още преди преразпределението на настоящото дело е бил известен съдията, на когото то ще попадне.
      Тези твърдения са били коментирани от уволнената от съда Румяна Ченалова. Дачев обясни, че дори и без доказателства те създават представи, разклащащи сред обществото убеждението за справедлив процес.
      Припомняме, че през юли 2015 година Софийският апелативен съд реши, че КТБ е била в несъстоятелност на 20 юни 2014 година. През ноември миналата година делото за фалита на КТБ беше отменено, като казусът стигна до Конституционния съд. Дачев беше вторият съдия, на който беше разпределено делото, като първоначално то е било за командированата тогава в СГС Калинка Илиева, която също си направи отвод.

      Съдия Дачев аргументира оттеглянето си по делото за фалита на КТБ с изнесената информация, че на определени лица съдията по делото е бил известен, като това може да навреди на доброто име на цялостната съдебна система. По думите му, в гражданското общество не следва да остава и най-малкото съмнение в независимостта на съдията при вземане на своите решения.

      Върховният касационен съд поиска конституционните съдии да отменят два текста от Закона за банковата несъстоятелност. Ако това се случи, Цветан Василев и близките му фирми ще могат да обжалват фалита на КТБ, посочват от вестник Банкер.
      Изплащането на средства на кредиторите обаче няма да спира.
      Кой ще поеме тежкото дело ще стане ясно утре, като относно процедурата по несъстоятелност предстои съдът да разгледа възражения за приети и неприети вземания.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ