неделя, 22.09.24
17.4 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Н. КУЦКОВА: ПРИЗИВЪТ КЪМ ВСС ДА СЕ САМОРАЗПУСНЕ Е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОНЕН

      „Призивът на управляващите партии към ВСС да се саморазпусне е противоконституционен“, заяви съдия Нели Куцкова пред Нова Телевизия.

      Съдия Нели Куцкова припомни, че приетите през декември промени в Конституцията регламентират, че настоящият Висш съдебен съвет работи, докато му изтече мандатът.
      Според нея призивът за саморазпускане на Съвета е паническа маневра за отклоняване на вниманието преди излизането на доклада на Европейската комисия.
      Куцкова подчерта, че в доклада има много критики по въпросите с ВСС, но също така има и критики към законодателната и изпълнителната власт. Тя заяви, че за първи път и се случва да види позоваване на практиката на Европейския съд по правата на човека, като цитират 45 дела, по които е осъдена България заради неефективно разследване. Според председателя на Етичната комисия на Висшия съдебен съвет Ясен Тодоров, е учудващо включването в доклада на случая със съдийските Янева и Ченалова. Тодоров допълни, че при срещата на европейските експерти с членове на ВСС, никой не е попитал за този случай. Поради тази причина за него е изненадващо от къде европейските експерти са направили заключенията в доклада си и кой им е дал тази информация. Тодоров се присъедини към мнението на Нели Куцкова, че призивът на управляващите към Висшия съдебен съвет е противоконституционен. Според него е учудващ факта, че законодателния орган приема промени в Коституцията, с които урежда съдбата на Съвета, а месец по-късно призовава за неспазването на тези норми.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ