неделя, 22.09.24
17.4 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      ДИАНА КОВАЧЕВА Е НОВИЯТ ЗАМЕСТНИК-ОМБУДСМАН

      Народното събрание реши: Диана Ковачева е новият заместник на националния омбудсман Мая Манолова, съобщава БГНЕС.
      При гласуването в пленарна зала, 152-ма депутати подкрепиха кандидатурата на Ковачева.
      Мая Манолова заяви, че ако Ковачева бъде подкрепена, ще имаме един действащ и неуморен екип на омбудсмана, който ще работи за гражданите и обществения интерес. За длъжността са били получени девет номинации, от които са се класирали петима. След проведено изслушване на кандидатите от комисия към омбудсмана, бившия правосъден министър Диана Ковачева получи най-много точки от всички останали. Номинацията й дойде от Асоциация „Прозрачност без граници“ и беше подкрепена от Съюза на юристите в България, Центъра за либерални стратегии, Сдружение „Гражданско общество и право“, Фондация „Европейски институт“, Сдружение „Франкофонски клуб за развитие“ и Фондация „Български център за джендър изследвания“.
      Ковачева е завършила право в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Има магистърски степени по право на Европейския съюз от Софийския университет и от Университета Нанси 2, Франция. Доктор е по Международно право и международни отношения, има специализации в областта на правата на човека.
      Тя е дългогодишен изпълнителен директор на националното представителство на „Transparency International” за България и министър на правосъдието в периода 2011-2013 г. В момента е научен сътрудник в Института за държавата и правото при БАН и преподавател по Международно право в УНСС.
      Носител е на Ордена на Британската империя, който се присъжда за принос към обществото и обществено значими каузи.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ