събота, 21.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      ИРАН СЕ ОТКАЗВА ОТ ДОЛАРА ПРИ ТЪРГОВИЯТА С ПЕТРОЛ

      Иран е взел решение да се откаже от долара като валута за разплащане на доставките на нефт, съобщава „Ройтерс“, като се позовава на изявление на представител на държавната петролна компания National Iranian Oil Co (NIOC).
      Според официалното изявление са подписани контракти за доставки на нефт, които ще бъдат платени в евро, с френската нефтена компания Total, испанските Cepsa и Litasco, а също и с руската „Лукойл“, която се е съгласила да препродава иранския петрол на световния пазар.
      В нашите оферти ние поставяме условие, че купувачите на ирански нефт трябва да платят в евро по курса на долара в момента на доставките, е заявил представителят на NIOC, добавяйки, че решението е взето по политически причини.
      Освен това Техеран ще използва европейската валута за уреждане на по-раншни задължения за вече направени доставки – по-специално за Индия, която дължи около 6 милиарда долара. „Ройтерс“ потвържава, че в Делхи са съгласни с условията.
      По оценка на американските власти около 100 милиарда долара ирански активи са замразени в резултат на санкциите срещу Иран. След тяхната отмяна Техеран трябва да получи около половината от тази сума и иска тя също да бъде платена в евро.
      Много европейски компании сега навлизат в Иран заради новите бизнес възможности и плащането на нефтените доставки в евро има смисъл, казва шефът на Qamar Energy в Дубай Робин Миллс.
      Иран се опита да въведе еврото като основна валута за доставката на нефт още по времето на предишния президент Махмуд Ахмединаджад, който на фона на влошените отношения с Вашингтон неведнъж наричаше долара „хартийка без никаква стойност“.
      Неговите опити да убеди останалите членове на ОПЕК да преминат към европейската валута обаче нямаха успех.

      Санкциите срещу Иран, ограничаващи износа на нефт, бяха свалени на 18 януари. Техеран възнамерява да увеличи доставките за световния пазар на половин милион барела дневно, а след една година – до 1 милион барела на ден, заяви министърът на нефтената промишленост на страната Биджан Зангане.

      Източник: finanz.ru

       

       

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ