събота, 21.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      ВАЛУТНИЯТ ФОНД ПРЕКРАТЯВА ПОМОЩТА КЪМ УКРАЙНА?

      Международният валутен фонд (МВФ) предупреди, че ще спре спасителната програма за Украйна на стойност 40 милиарда долара, в случай че страната не предприеме незабавни действия, за да се пребори с корупцията.
      Изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагард каза в сряда, че „без съществени нови усилия” за подобряване на управлението в Украйна, е трудно да си представи как базираната във Вашингтон организация може да продължава да й предоставя финансова помощ.
      „Аз съм загрижена за бавния напредък на Украйна в подобряването на управлението и борбата срещу корупцията, както и в намаляване влиянието на личните интереси в политиката” – каза тя.
      „Без основни нови усилия да се прокарат реформи в управлението и да се води борба с корупцията e трудно да си представя как подкрепяната от МВФ програма може да продължи и да бъде успешна. Украйна рискува да се върне към модела на неуспешни икономически политики, които са затормозявали съвременната й история. Изключително важно е ръководството на Украйна да действа на момента, за да върне страната обратно в обещаващия път на реформите.”
      Думите на Лагард са провокирани от оставката на украинския министър на икономиката миналата седмица – Айварас Абромавичус, след като той обвини старши съветник на президента Петро Порошенко в блокиране на антикорупционните реформи.
      Най-новите данни, за третото тримесечие на 2015 година, показват, че украинската икономика се свива годишно с повече от 7 процента и подкрепата на МВФ е била жизненоважна за предотвратяването на още по-голям срив в производството и за облекчаване на държавния дълг.Но лихвените проценти на украинските облигации са се повишили рязко, а валутата, гривната, се понижи до близо едногодишен минимум спрямо щатския долар.
      В отговор на изявлението на Международния валутен фонд Павло Климкин, украинският външен министър, заяви: „Не смятам тези думи за предупреждение, а за послание. Програмата на МВФ е жизненоважна за държавата – основната задача и предизвикателство пред нас е да изградим системата за борба срещу корупцията действаща и ефективна. Ние току-що започнахме. Не може да очаквате тя да заработи за няколко дни, но пък и нямаме времето да развиваме системата в продължение на дълги години”.

       

      Източник: bultimes.com

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ