събота, 21.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      ПРОБИВ: РУСИЯ СЕ ДОГОВОРИ СЪС САУДИТСКА АРАБИЯ ЗА ЗАМРАЗЯВАНЕ НА ПЕТРОЛНИТЕ ДОБИВИ

      Едни от най-големите производители на петрол в света – Саудитска Арабия и Русия, както и Катар и Венецуела са постигнали съгласие да „замразят“ добивите си на нивата от 11 януари, съобщава руската НТВ, като се позовава на изявление на министерството на енергетиката на Катар. Срещата между представители на четирите страни се проведе в катарската столица Доха.

      Катар поема и задължението да следи дали страните изпълняват уговорката. В срещата са участвали саудитският министър на петрола Али ал-Наими, руският министър на енергетиката Александър Новак, венецуелският министър на петрола дел Пино и катарски представители.

      НТВ напомня, че цените на петрола започнаха да падат преди година и половина заради намаленото търсене от страна Китай и очакванията за излизане на пазара на ирански нефт след отпадането на санкциите.

      По-рано представители на Саудитска Арабия на няколко пъти заявяваха, че страната не е готова едностранно да намали добива, за да не загуби пазарен дял. От своя страна руският министър на енергетиката Александър Новак даде да се разбере, че Русия може да намали добива, ако и други страни се присъединят.

      Петролът поскъпна на борсите още при началото на срещата – „Брент“ поскъпна с около 5 процента до малко над 35 долара за барел, но след срещата отново спадна с около 3 %. Рублата също тръгна нагоре до 76,34 за долар, но по-късно отново мина границата от 77 за долар. Еврото се стабилира на ниво около 86,5 рубли.

      Според анализаторите дори и останалите производителки да последват четирите, стабилизирането на пазара на по-високи ценови нива ще отнеме между година и година и половина.

      Русия и Саудитска Арабия са най-големите производителки на петрол в света с дневни количества от над 10 милиона барела. 

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ