вторник, 24.09.24
10.8 C
София
16 C
Пловдив
14.1 C
Варна
Search Suggestions

      НА ИЗЛОЖЕНИЕ БЯХА ПОКАЗАНИ ЛИЧНИ ВЕЩИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

      Вещи, принадлежали на Апостола на свободата Васил Левски бяха изложени днес в Гербовата зала в Президентството, където беше обявен ден на отворените врати. Изложените вещи са част от фондовете на Националния музей „Васил Левски“ в Карлово, Регионалния исторически музей – Ловеч, Националния военноисторически музей и Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.

      Поводът за изложбата е навършването на 143 години от смъртта на Левски. Сред експонатите бяха тефтерчето на Апостола, документи, писма, оригинални снимки и други негови лични вещи. Личното кръстче на Левски, подарено му от неговия вуйчо беше сред изложените вещи, както и личните кама и сабя на Апостола на свободата. Уникални восъчни фалшиви печати, с които Дякона е подправял тескерета също можеше да бъдат видени. Сред експонатите са и портативна печатница, използвана от революционера, квитанции за постъпили парични суми в касата на Българския революционен централен комитет, родословното му табло от 1923 г.
      Изложбата беше впечатляваща не само за възрастните, но и за подрастващите, които осъзнават какъв е отпечатъкът в историята останал след Васил Левски.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ