вторник, 24.09.24
10.8 C
София
16 C
Пловдив
14.1 C
Варна
Search Suggestions

      ПОЧИНА ЙОРДАН СОКОЛОВ

      Почина бившият председател на Народното събрание и бивш министър на вътрешните работи в правителството на Филип Димитров. Новината беше съобщена в пленарната зала на парламента от председателката Цецка Цачева. Депутатите почетоха паметта на Йордан Соколов с минута мълчание.

      Йордан Соколов е роден на 18 януари 1933 г. в София. Завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. В периода 1956 – 1958 г. е секретар в Държавния арбитраж. След това до 1980 г. е адвокат в София, член на Адвокатския съвет.

      От 1990 г. е член на Федерацията на клубовете за демокрация. Соколов е член на Централната избирателна комисия за 7 ВНС, председател на адвокатския Клуб за демокрация и сътрудничи на Централния избирателен клуб на СДС. В периода 1990 – 1991 г. е юридически съветник на президента Желю Желев. През 1991 г. Става депутат в 36-ото Народно събрание, избран с листата на СДС. Йордан Соколов е министър на вътрешните работи в кабинета на СДС начело с Филип Димитров.

      През 1994 г. е депутат от СДС в 37-ото Народно събрание и председател на парламентарната група на СДС. Соколов е председател на 38-ото Народно събрание, той е депутат и в 39-ото Народно събрание.

      През 2004 г. е сред депутатите (начело с Иван Костов), отделили се от СДС и образували парламентарна група на ОДС, а по-късно основали новата партия Демократи за силна България.През 2005 г. се отказва от участие в парламентарни избори и се завръща към адвокатската професия, а през 2011 г. се оттегля от поста и напуска партията като протест срещу общи парламентарни действия с БСП.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ