неделя, 22.09.24
12.8 C
София
20 C
Пловдив
21.5 C
Варна
Search Suggestions

      „ГАЗПРОМ“ ЩЕ ДОСТАВЯ ГАЗ ПРЕЗ ЧЕРНО МОРЕ

      Газпром планира да доставя газ на Гърция и Италия чрез Черно море. Решението беше взето в Рим по време на среща на ръководителя на „Газпром“ Алексей Милер с изпълнителните директори на двете компании Марк Бенайун и Теодорос Кицакос, съобщи БГНЕС.

      Все още не е ясно дали синьото гориво ще стига до Гърция през България или през Турция, като се има предвид обтегнатите отношения между Москва и Анкара.

      Мотивът за подписания меморандум е организирането на южен маршрут за доставката на руски природен газ в Европа. Кицакос заяви, че новият проект ще позволи да се „усили енергийната сигурност на Европа“ и да се „повиши ролята на Гърция като голям коридор за доставките на газ от различни източници и маршрути“.

      В меморандума се говори за доставката на природен газ по дъното на Черно море. Проектът е газопровод в рамките на проекта „Южен газов коридор“ за доставките на синьо гориво от Каспийския регион и страните от Средния изток през Турция и Гърция за Италия. Проектът предвижда строителството на морската част от газопровода по дъното на Йонийско море

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ