вторник, 24.09.24
10.8 C
София
16 C
Пловдив
14.1 C
Варна
Search Suggestions

      ДНЕС Е ПРОФЕСИОНАЛНИЯТ ПРАЗНИК НА «ВЕЖЛИВИТЕ ХОРА» ОТ ССО

      В нощта срещу 27 февруари 2014 г. местата на дислокация на украинските военни поделения в Крим бяха блокирани, а всички стратегически обекти на полуострова бяха заети от хора в камуфлажни униформи без опознавателни знаци за принадлежност и старшинство, които се държаха изключително „вежливо” по отношение на местните хора. Тогава тези тайнствени хора осигуряваха референдума за връщане на полуострова в състава на Русия. Те се усмихваха с онази спокойна и уверена усмивка, зад която се чувства сила. Именно осигуриха реда и пак така вежливо проследиха разоръжаването на гарнизона на украинската армия – без нито един изстрел и то при възникнали ситуации, в които американският спецназ би заел кръгова отбрана и би извикал за подкрепа вертолети и самолетоносачи.

      Те така останаха известни като „вежливите хора” – бойците от Силите за специални операции (ССО). Не случайно от миналата година именно 27 февруари с указ на президента в Русия се отбелязва техния новоучреден професионален празник – Ден на Силите за специални операции, но хората си ги знаят като „вежливите хора”.

      Сега съставът на ССО е разнороден и няма постоянен състав. Покрай известните подразделения – отряд „Сенеж” на 50 км северно от Москва, 45-и полк от Въздушнодесантни войски, бригади със специално назначение във военните окръзи, в тях според потребностите могат да влизат и други подразделения от руската армия и други силови структури.

      Те присъстват и в авиобазата в Хмеймим в Сирия – разузнавателни подразделения от 76-та на Новорусийската десантно-щурмова дивизия и 810-та бригада на морската пехота от Черноморския флот. Именно те измъкнаха оцелелия пилот на Су-24, свален с „удар в гърба” от турския Ф-16.

      Източник: blitz.bg

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ