събота, 21.09.24
10.8 C
София
19 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      ГАЗЕТА.РУ: РУСКАТА ИКОНОМИКА НЕ ВИЖДА ИЗХОД ОТ КРИЗАТА

      Експертите очакват спад на руската икономика с 1,5 % през 2016, пише gazeta.ru. Прогнозите бяха представени от водещи руски икономисти. Част от тях не вярват, че спадът може да бъде спрян и през следващата година, а най-песимистично настроените смятат, че рецесията ще продължи 4-5 години.

      Основна причина за влошените перспективи е падащата цена на петрола. Докато преди 3 месеца икономистите са прогнозирали средна цена за 2016 от 55 долара за барел, сегашните прогнози са за 38 долара, а 60 долара се очаква да бъдат достигнати не през 2017, а чак през 2022.

      При тези условия средногодишният курс на рублата ще се колебае между 68 и 73 рубли за 1 долар. Инфлацията няма да може да слезе на желаните от Централната банка 4 % даже през 2022, а за този година се очаква да е 8,9.

      Като цяло експертите не очакват финансови бури, но перспективите руската икономика да възстанови устойчивия си ръст са съмнителни. При тези темпове руската икономика забележимо ще изостава не само спрямо Китай и Индия, но и спрямо някои от развитите страни и особено САЩ.

      Ако се запази сегашната конюнктура (цени на петрола около 35 долара) и продължи международната изолация и нарастването на административната тежест, рецесията в руската икономика може да продължи до 2018-2019 година.

      Чак през 2022 се очаква ръст от около 2 %.

      Подобни са оценките и на чуждестранните рейтингови компании. Standard & Poor’s прогнозира, че руската икономика ще има още една година на рецесия и ще има спад от 1,3 %.

      Преразглеждането на прогнозите е също свързано с цените на петролните суровини. Анализаторите на агенцията предвиждат средногодишна цена от 40 долара.

      Главният икономист на „Внешкомбанк“ смята, че при цени на петрола от 35 долара спадът в икономиката ще е 2 %.

      В разчетите на Министерството на икономическото развитие от миналата година се превдижда ръст от 0,7 % при 50 долара за барел и спад от 1 % при цени от 40 долара. Предстои обаче ревизия на тези прогнози.

      Директорът за анализи на финансовите пазари и макроикономика на „Алфа Капитал“ Владимир Брагин смята, че през 2015 са били създадени условия за ръст на икономиката. Според него заради намаляването на заплатите у компаниите остава повече финансов ресурс за инвестиции. Той допълва, че засега кризата се плаща от потребителите, а не от компаниите.

      Брагин е на мнение, че при благоприятно стечение на обстоятелствата руската икономика може да започне да излиза от рецесията през третото тримесечие на 2016. Но предупреждава, че негативно влияние може да имат планираните за септември парламентарни избори, тъй като властите може да прибегнат до популистки мерки като увеличение на пенсиите, негласно разпореждане да не се съкращава персонал и значително повишение на минималната заплата.

      Според него това ще доведе до допълнителни бюджетни разходи, ще намали приходите на компаниите, което, съчетано с вероятно повишаване на данъците, може да компрометира процеса на възстановяване на икономиката. 

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ