събота, 21.09.24
10.8 C
София
19 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      КАКВА ЦЕНА Е ГОТОВ ДА ПЛАТИ ПУТИН ЗА ФИНАНСОВАТА СТАБИЛНОСТ

      Доколкото Русия преживява най-продължителната рецесия през последните две десетилетия, добрите икономически новини в последно време са рядкост, пише Bloomberg. Но има индикатор, който расте и е важен за президента Владимир Путин – резервите в чужда валута.

      Към 19 февруари резервите на Централната банка на Русия са нараснали с 29 милиарда долара спрямо април 2015. В края на 2014 Русия похарчи за стабилизация на валутата си повече от 67 милиарда долара. Сега страната не е отделила за подкрепа на рублата и една копейка. Във време, в което Китай и Саудитска Арабия хвърлиха десетки милиарди долари, за да поддържат своите валути, руската централна банка се въздържа от намеса.

      Bloomberg пише, че Путин още преди повече от година е решил да запази валутните си резерви на всяка цена и на фона на падащите цени на петрола и западните санкции се е наложило да бъде пожертван валутният курс. От 2000-ата година насам руският лидер увеличи валутните резерви с 13 милиарда долара и погаси външния дълг. В момента Русия има най-ниско ниво на външен дълг сред големите икономики.

      Според Bloomberg Русия засега успява да избегне паниката, която обикновено съпровожда девалвацията на валутата в други страни. Въпреки това падането на рублата компрометира дългогодишните усилия на централната банка да контролира ръста на цените. За миналата година потребителските цени нараснаха с 12,9 %.                                             

      Агенцията цитира високопоставени чиновници от обкръжението на президента, според които волатилността на рублата го безпокои, но той е готов да плати тази цена заради финансовата сигурност на страната.

      Резервите на централната банка, които са 379 милиарда долара, включват 99 милиарда от два държавни фонда. Тези пари основно се влагат в суверенни дългови инструменти в долари и евро и в растящия златен запас.

      Но ако цените на петрола не се възстановят или ако правителството не намери други начини да покрие дефицита, и двата фонда ще бъдат изчерпани до 2018 година. Засега централната банка казва, че смята да увеличи резервите до 500 милиарда долара. Bloomberg напомня, че такъв размер на резерва е имало в началото на 2014.

      В същото време председателката на централната банка Елвира Набиулина заяви, че зависимост от различните сценарии по предварителна оценка спадът на БВП на Русия през 2016 ще бъде между 1 и 3 %. В края на миналата година той беше 3,7 %.

      Що се отнася до инфлационните рискове, Набиулина коментира, че те остават високи, макар инфлацията в последно време да не расте. 

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ