неделя, 22.09.24
12.8 C
София
20 C
Пловдив
21.5 C
Варна
Search Suggestions

      СЛОВЕНИЯ ЩЕ ГЛЕДА МОЛБИТЕ ЗА УБЕЖИЩЕ НА МИГРАНТИ УСКОРЕНО

      Парламентът на Словения прие тази нощ закон, който ускорява разглеждането на молбите за предоставяне на убежище в страната, предаде Ройтерс.

      Преди приемането на закона, разглеждането за всяка молба отнемаше няколко месеца. Страната е залята от мигрантска вълна, след като през октомври 2015 година Унгария затвори границата си с Хърватия. Това насочи към Словения около 500 хил. мигранти, които преминаха през страната по пътя си към Австрия и Западна Европа. От големия брой преминаващи само 460 души са поискали убежище в Словения. Властите в страната се опасяват, че броят на мигрантите, които искат убежище ще се повиши през идните месеци, след като западноевропейските страни поетапно започнат да затварят границите си за мигранти.
      При гласуването си тази нощ парламентът на Словения отхвърли искането на опозицията да определи максимума от хора, които ще могат да получат убежище в страната за година, предаде Ройтерс.
      След като това искане беше отхвърлено и не попадна в закона, опозицията бойкотира гласуването. Така законът беше приет с 45 гласа от общо 90 депутати. Четирима народни представители гласуваха „против“.
      Правозащитната организация „Амнести интернешънъл“ разкритикува нормативния акт, като заяви, че той намалява значително правата на бежанците и на кандидатите за убежище и че някои от неговите членове нарушават Европейската конвенция за правата на човека.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ