петък, 20.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
20.3 C
Варна
Search Suggestions

      ПЕНТАГОНЪТ В ПАНИКА: РУСНАЦИТЕ ИДВАТ

      В Пентагона считат, че Русия се опитва да установи сфера на влияние в Южна и Централна Америка, пише utro.ru. Шефът на Южното командване на Пентагона адмирал Курт Тид заяви по време на слушане в сенатската комисия по въпросите на въоръжените сили заяви, че Москва се опитва да възстанови контактите със страните, с които поддържаше тесни отношения по времето на Съветския съюз.

      Тид посочи, че руски бойни кораби са посетили страни от Централна Америка и Карибите и че в района е имало полети на руската стратегическа авиация.

      Според него това е борба за влияние и опит да се изтласкат САЩ като надежден партньор на страните в региона.

      „Руснаците имат сериозно присъствие и ние трябва да се съобразяваме с това“, коментира адмиралът.

      Той призова американските власти внимателно да следят политиката на Москва не само в Европа, но и в целия свят.

      Шефът на Северното командване и на Управлението на на въздушно-космическата отбрана на Северна Америка  (NORAD) адмирал Уилям Гортни заяви по време на слушането в Сената, че Русия е сред най-сериозните заплаха за сигурността на САЩ.

      „Най-големите заплахи за САЩ идват от Русия, Китай, КНДР и, разбира се – Иран“, коментира той.

      Председателят на комисията – сенаторът Джон Маккейн на свой ред каза, че една от главните задачи на въоръжените сили е да „сдържат руската агресия“.

      На слушането в Сената присъства и шефът на Стратегическото командване на САЩ Сесил Хейни. Той също смята Русия за основна заплаха.

      По-рано, на 7 март, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Русия се опитва да плаши съседите си и да внася разкол в Алианса. Той изрази безпокойство от повишената активност на Русия в Средиземноморието.

      Главнокомандващият силите на НАТО в Европа генерал Филип Бридлав пък каза от своя страна, че САЩ и съюзниците им предприемат мерки в случай на война на война с Русия в Европа. 

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ