понеделник, 23.09.24
13.8 C
София
20 C
Пловдив
22.1 C
Варна
Search Suggestions

      МИГРАНТИТЕ ТРЪГВАТ ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ

      Комисарят по правата на човека към Съвета на Европа Нилс Муйжниекс предупреди, че след затварянето на Балканския маршрут, бежанците търсят нови пътища, един от които е през България.

      Възможното споразумение между Европейския съюз и Турция, което ще се обсъжда днес на среща на върха на Евросъюза, предвижда връщането на всички мигранти, дошли от Турция по гръцките острови. При това в замяна на всеки върнат нелегален мигрант, ЕС ще приема по един сирийски бежанец директно от Турция.

      На предишната среща между Европейския съюз и Турция, която бе проведена на 7 март в Брюксел, Анкара поиска от Съюза нови допълнителни 3 млрд. евро за съдействие по спирането на мигрантите на турска територия – в добавка към обещаните вече от ЕС други 3 милиарда евро.

      Доколко обаче Турция успява да задържи бежанския поток, остава загадка.

      Припомняме, че на сегашната дискусия ще бъде решен въпросът за предоставянето на първата обещана от ЕС сума, а вторите 3 милиарда ще бъдат дадени едва, след като бъдат похарчени по предназначение първите три милиарда.

      Муйжниекс остро критикува предвижданите споразумения, като подобна схема е в разрез с фундаменталните европейски принципи и нормите на международното право. След затварянето на Балканския маршрут мигрантите са още по-отчаяни и търсят всевъзможни пътища да достигнат Европа- през България, през Черно море, през Средиземно море в Италия и Испания.

      По данни на Би Би Си всеки ден в информационния център за бежанци в Белград пристигат 400-500 души, които са преминали през България, тъй като това е стар трафикантски маршрут. България е предпочитана дестинация за преминаване на бежанския поток, защото излиза по-евтино и няма преминаване по вода, което е пречка по думите на много мигранти. Ето защо страната ни се намира в изключително деликатна позиция и трябва да бъде готова да действа и защитава границите си в случай, че бежанският поток се насочи към България.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ