неделя, 22.09.24
23.5 C
София
25 C
Пловдив
24.3 C
Варна
Search Suggestions

      Полша не иска равно заплащане за местни и чуждестранни работници

      Полша се противопоставя на предлагани от Европейската комисия промени за изравняване на заплащането на местни и външни работници. Страната се надява да ги блокира чрез съюз с други страни от Централна и Източна Европа, заявиха полски дипломатически източници, цитирани от Ройтерс.

      Външните работници, които работят постоянно в една страна от ЕС, но са временно пращани в друга, са под 1% от работещите в 28-членния съюз. Броят им отбеляза ръст през последните години – през 2014 г. те вече са 1,9 млн. Души.

      В момента работодателите не са длъжни да плащат на външните работници повече от минималната заплата в приемната страна, което води до твърде ниско заплащане на външните работници и до нелоялна конкуренция между фирми в зависимост от това дали наемат местен или външен персонал.

      Близо половината от чуждестранните работници работят в строителния сектор. Практиката да се ползват външни работници е популярна и в сектора на услугите и във фабриките.

      Сегашната система поставя в неизгодно положение по-богатите страни от Европейския съюз, но страните с по-ниско заплащане в Източна и Южна Европа печелят от нея.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ