събота, 21.09.24
7.8 C
София
18 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      Когато Путин види, че в някой магазин продават скъпо, го купува и сваля цените

      ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

      Имам множество приятели, които смятат, че писането по форумите в интернет трябва да бъде забранено. Същевременно четат коментарите и на свой ред ги коментират. А пък Левон Хампарцумян с характерната си арогантност веднъж каза, че откакто има интернет и в него може да се коментира, надписите в обществените тоалетни са намалели.

      Както пееше Висоцки – „В общественном парижском туалете эсть надписи на русском языке!“.

      Като стана дума за руснаци, скоро прочетох в един интернет форум (български) мнението на една госпожа за руския президент Путин. Когато, пише госпожата, Путин установи, че в някой супермаркет се продава много скъпо, той просто го купува и сваля цените. Беше като коментар за панамските документи и доказателство, че Путин не краде, а ден и нощ мисли за народа.

      Концепцията на голяма част от българите за устройство на обществото не е мръднала много от 1277 година насам, когато добрият цар Ивайло седнал на престола в Царевец.

      Но, както пише Робърт Пен Уорън в „Цялото кралско войнство“,  „човек е заченат в грях и роден в мръсотия, пътят му е от зловонните пеленки до смърдящия саван“. Грешни сме демек по дефиниция.

      Човекът е устроен така, че в 99 % от случаите, ако има възможност да открадне и знае, че или няма да го хванат, или няма да последва наказание, ще го направи. Путин не прави изключение. Барак Обама не прави изключение. Дейвид Камерън не прави изключение. 99 % от световните и българските политици не правят изключение.

      Разликата между домодерните общества, тези, които вярват в добрия цар, и тези, които в е ч е не вярват, е, че модерните общества са изработили механизми да свалят „царя“, когато се самозабрави. След панамския скандал се наложи премиерът на Исландия да подаде оставка.

      Между другото, Исландия е най-хубавото доказателство, че работещото демократично общество не може да е бедно. Исландия е бедна откъм природни ресурси, не членува в ЕС и е далече от центъра, в който се печатат парите. Но има стандарт на живот като петролно шейхство. Просто исландците не позволяват да ги грабят. И това става с инструментите на демокрацията.

      Сега е наред Дейвид Камерън, който преди няма и година спечели категорично изборите във Великобритания. Сега го хванаха в лъжа и измами и най-вероятно няма да изкара дълго на премиерския пост.

      Даже в Саудитска Арабия, която е почти абсолютна монархия, дирят сметка на кралското семейство за офшорните сметки. В (пост)съветска Русия никой не смее и да попита за сметките на Путин и неговите приятели.

      България както винаги е в междинно състояние. Ние не сме съвсем като руснаците. Но не сме и като исландците. Както писах и по-горе, голяма част от българите все още вярва в добрия цар. Затова въздиша по Тодор Живков. Затова избира Бойко Борисов, Симеон Сакскобургготски и други добри и честни хора, които да ни оправят.

      Шансът ни е, ако успеем да се придвижим към обществата, които могат да свалят „царете си“. Докато „царете“ се научат да спазват приличие.

      Но като гледам, тези, които споделят подобно разбиране, са малцинство.

      Повечето са другите. Тези, дето месят хляб, турят солта в гаванките и се отправят към Орлов мост да чакат Путин.

      След като българските оправячи са привършване, сега явно ще ни оправя той.

       

      Още от Георги Даскалов в Евроком

       

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ