вторник, 24.09.24
14.2 C
София
21 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      Референдумът в Италия за ограничаване на добива на нефт и газ не събра достатъчно гласове

      Италианците гласуваха в неделя на референдум дали да се ограничи добивът на петрол и газ в теритириалните води на страната. Предварителните данни сочат, че активността е била малко над 30%, докато за признаване валидността на резултата са нужни поне 50% плюс един глас.

      Инициативата за референдума дойде от 9 регионални парламента, повечето от които се контролират от лявоцентристката Демократическа партия на Ренци. Притесненията им са, че петролните сонди можело да предизвикат екологична катастрофа и че дейността им вредяла на туризма.

      За италианските води са дадени 69 концесии за добив (предимно на газ), от тях 44 попадат в 12-милната зона и повечето са собственост на Eni. Ако референдумът бе успял, компанията трябваше да прекрати дейността си на тези места, независимо че в тях все още има суровина за добив.

      Това е и малка победа за премиера Матео Ренци, който призова италианците да се въздържат от гласуване, както и за енергийната компания Eni, която щеше да понесе най-много загуби, ако беше одобрено ограничението.

      Според Ренци, ако избирателите бяха го задължили да спре подновяването на лицензи за офшорни сондажи в 12-милната зона до брега, това ще ощети икономиката. Правителството не издава нови разрешителни, но премиерът държи експлоатацията на вече започнатите добиви да приключи, когато се изчерпят залежите. Освен това спирането на тази дейност би оставило без работа около 11 000 души.

      Италия задоволява с внос около 90% от нуждите си от енергия и няколко правителства опитват да намерят алтернатива в местния добив, за да намалят зависимостта от чужди доставчици като руския „Газпром“. Офшорните добиви в проблемната зона запълват около 3% от нуждите на италианската икономика от газ и 1% от нуждите от петрол, но в следващите 10 години очакванията са обемите да се увеличат.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ