вторник, 24.09.24
11.3 C
София
10 C
Пловдив
14.9 C
Варна
Search Suggestions

      Откриха Античния комплекс „Сердика“

      Столичното Ларго беше тържествено открито от премиера Бойко Борисов и екип от министри, сред които и министърът на културата – Вежди Рашидов. Те направиха обстоен оглед на археологическите разкопки на стара София, открити през 2009 г.
      „Една година и половина археолози – над 100 души, проучваха най-долния слой, след това подадохме оставка, около 2 години обектът бе покрит с найлони. Но слава на Бог, след като дойде вторият кабинет „Борисов“ една от първите задачи беше Ларгото да завърши успешно.“

      Античният комплекс притежава сцена за театър и концерти с голяма площ.
      „Тук младите хора да си правят купони, да се веселят. Хората да танцуват, да пеят песни и да пазят направеното“, допълни още Рашидов.

      По думи на Рашидов Ларгото е уникален обект, какъвто има единствено в Рим. Столичани вече могат да се разходят по главната улица на антична София. Тя е със запазена автентична настилка, върху която се смята, че в миналото са били посрещани римски императори след спечелени битки.

      Проектът беше приет през 2011 г. След като първия кабинет на Бойко Борисов подаде оставка, реставрацията на комплекса беше замразена.

      „Помня още като кмет, трябваше да изменим проекта и инж. Стоян Братоев тогава пуснаха метрото да мине на 27 метра под земята, за да запазим археологията. Там, където свършва сега музеят започва 37 кв. метра музайка – уникална по своята същност, която догодина ще планираме и ще продължим да развиваме този музей“, заяви министър-председателят.

      Стойността на проекта по оперативната програма е над 15 млн. лв. Това е най-големият открит музей у нас с площ от над 15 хил. кв. м. Той побира в себе си три квартала на стара София. Премиерът беше категоричен, че културният обект няма да бъде последният за страната.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ