сряда, 25.09.24
15 C
София
14 C
Пловдив
14.1 C
Варна
Search Suggestions

      Честито Възкресение Христово!

      Великден се празнува предимно от християните. Великден или още Възкресение Христово е празник, ознаменуващ възкресението на Исус Христос.

      Според Библията, след като Исус Христос е разпнат на кръст той е положен в гробница. Когато обаче няколко жени по-късно отиват да се погрижат за тленните останки на Исус Христос, виждат, че гробницата му е празна. Няма и следа от тялото на Исус.

      По-късно Исус Христос се явява на Мария Магдалена и на апостолите. Датата, на която празнуваме Великден се сменя всяка година. Има различия между датите на празника за Православната и Католическата църква. Общото между двете течения в Християнството е начина, по който се пресмята кога ще е Великден.

      Великден е неделята след първото пълнолуние през пролетта. Различията идват от календара, които двете течения използват. Според Православието, което изповядваме и ние в България, датата на Великден е смятана по Юлианския календар.

      При католиците датата на Великден е взета спрямо Григорианския календар. Между двата календара има разлика от 13 дни – тези 13 дни в България пресмятаме спрямо „стар и нов стил“. На няколко години се случва съвпадение между Католическия и Православния Великден.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ