петък, 20.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
20.3 C
Варна
Search Suggestions

      Стотици почетоха Деня на Победата

      Днес се навършват 71 години от края на Втората световна война и победата на СССР над фашисткия режим. На 9 май 1945 година в Берлин са подписани документите по капитулацията на Германия пред СССР от фелдмаршал Вилхелм Кайтел, генерал-полковник Ханс-Юрген Щумпф и адмирал Ханс-Георг фон Фридебург. Тази дата бележи рождението на една свободна Европа.

      Пред паметника на Съветската армия се събраха стотици хора, за да отбележат Деня на Победата и националния празник на Руската федерация. С цветя и снимки на хора, взели участие във Втората световна война, присъстващите отдадоха почит към загиналите в борбата срещу нацизма. Гражданите развяваха българо-руски знамена и емоционално споделяха историята на свои близки – фронтоваци, дали живота си в името на свободна Европа, световна инициатива, която за първи път е проведена през 2012 в руския град Перм под името „Безсмъртния полк“. На площада пред паметника присъстваха и десетина над 90 годишни ветерани от войната, окичени с ордените си за храброст.

      Церемонията по отбелязването на датата започна с химните на Република България и на Руската федерация. Цветя и венци бяха поднесени от Посолството на Русия у нас, както и от посолствата на Армения, Беларус, Венецуела, Виетнам, Палестина, Китай, Казахстан, Сирия, Пакистан, Куба, Корея и други.

      Да почетат Деня на Победата дойдоха и важни политически фигури. Венци на паметника на Съветската армия бяха поднесени от ПГ БСП „Лява България“, ПГ АБВ, ПГ Атака, БАН, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на ветераните от войните в България и други. Присъстващите почетоха загиналите с минута мълчание.

      Годишнината от края на Втората световна война (1939-1945) се отбелязва във всички страни от антихитлеристката коалиция начело с Русия, САЩ, Великобритания и Франция.

      Президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов не присъстваха на церемонията.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ