понеделник, 23.09.24
13.8 C
София
19 C
Пловдив
18 C
Варна
Search Suggestions

      Русия отново планира газопровод през България

      Русия не се е отказала от газопровод към Южна Европа, който да минава през територията на България. Това стана ясно от изявление на помощника на Владимир Путин Юрий Ушаков, след като проектът беше представен на руския президент от от шефа на „Газпром“ Алексей Милер.

      „Енергетиката играе ключова роля в нашите търговско-икономически отношения. Сега се работи по проект за доставки на газ от Русия в Гърция и Италия чрез трети страни, в този смисъл, че газопроводът ще мине по дъното на Черно море, а след това през територията на една от крайморските държави, очевидно България, после през Гърция, а след това в Италия“, поясни Ушаков.

      Той припомни, че през февруари в Рим бе подписан меморандум между „Газпром“, гръцката и италианската страни.

      Но по думите му документът не е окончателен, понеже трябва да се водят преговори с редица държави и най-вече с чиновниците от Европейската комисия.

      Целта е да се изгради южен маршрут за доставки на руски газ към Европа. За целта страните смятат да използват максимално резултатите от досегашната работа, извършена от Edison и DEPA в рамките на проекта „Посейдон” (ITGI Poseidon)  – интерконекторът между Гърция и Италия.

      До края на 2016 година „Газпром”, Edison и DEPA ще направят технико-икономическата оценка за доставките на газ по дъното на Черно море. Капацитетът на сухопътния участък на трасето ще бъде 9-16 млрд куб. метра годишно, а на морския – 10-12 млрд кубически метра, съобщи миналия месец руският министър на енергетиката Александър Новак.

      По-рано днес европейският комисар по климата и енергетиката Мигел Ариас Канете заяви, че Брюксел ще подкрепи изграждането на газов хъб в България, включително и за руски природен газ.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ