петък, 20.09.24
16.8 C
София
21 C
Пловдив
19.8 C
Варна
Search Suggestions

      Ще успеят ли германските учени да променят продължителността на секундата?

      Германски учени твърдят, че са открили как да създадат най-точния часовник на планетата, който да показва с такава точност времето, че ако бъде превъртян с 14 млрд. години назад до времето на Големия взрив, ще загуби едва 100 секунди, пише британският вестник „Индипендънт“.

      От половин век насам продължителността на секундата се дефинира по един и същи начин. Измерването на времето се осъществява на принципа на махалото като атомният часовник измерва естественото движение напред-назад на атома на химическия елемент цезий. Иновативността на новия часовник е използването на стронций, вместо цезий, което ще забърза „тиктакането“. Също така учените ще си служат с оптичната, а не с микровълновата част от спектъра.

      Въпреки че тази времева промяна трудно би се усетила от хората, тя би могла да допринесе за точността на много от уредите, които използваме в ежедневието си. GPS навигацията ще увеличи точността си, електрическата мрежа би могла да стане по-бърза, а също така е възможна и промяна на някои от основните времеви единици като минута и час.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ