неделя, 22.09.24
4.8 C
София
13 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      Вече не е смешно. Зловещо е

      Преди дни министърката на туризма рече, че е вярно, че на гръцките плажове не искат пари за чадъри и шезлонги, но на българските се предлагали повече екстри. След стрелбата в Слънчев бряг в сряда вечерта това вече не звучи смешно. Звучи зловещо.

      Българските властници си живеят в собствен свят. В него България е задминала Гърция като стандарт, преборила е корупцията повече, отколкото Румъния, отличник е в усвояването на еврофондовете, охранява границата по шенгенски и е стабилна, та стабилна.

      Според мен най-важният въпрос е дали си вярват. Щото ако си и вярват, положението е наистина страшно.

      Не всичко в България е черно. Но сме и далеч от бялото. Във всеки случай при всичко, което става, фанфарното самохвалене е най-малкото неуместно.

      Ако властта продължава да настоява, че се справя прекрасно, един хубав ден реалността ще я удари челно.

      В тази реалност два милиона пенсионери са принудени да живеят със 150 евро на месец, бандитите са по-силни от полицията и често двете сили си работят в кооперация, болниците са се превърнали преди всичко в машини за пари, корупцията е повсеместна. Бедността става неотменима характеристика на държавата. Дотам, че когато пишат за България, чуждите медии вече почти автоматично добавят „най-бедната страна в Европейския съюз“.

      Между властта и една относитетелно тънка прилежаща ѝ прослойка, от една страна, и огромна част от нацията от друга се отваря все по-голяма дупка. По парадоксален начин четвърт век по-късно социализмът се е възпроизвел отново. Телевизорът ни убеждава, че животът е прекрасен.

      А животът опровергава телевизора.

      Комунизмът рухна и защото разминаването между живота на хората и описваното от пропагандата стана такова, че вече двата свята нямаха нищо общо.

      Натам вървим и сега. 

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ