понеделник, 23.09.24
5.8 C
София
14 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      Последиците от Брекзит – паундът пада, златото поскъпва

      След решението на британците да излязат от Европейския съюз, анализатори, икономисти, експерти пресмятат какво ще се случи оттук насетне.
      Всъщност последиците в краткосрочен план ще бъдат минимални. Условията за официално излизане от съюза са сложни, а статутът на Великобритания за момента ще остане същият, докато не бъде изяснен изходът на кралството. Това обаче ще се случва в продължение на две години. Защо? Член 50 на Договора от Лисабон през 2009 г. описва ясно и конкретно процеса на оттегляне от съюза. За първи път документът ще влезе сила с настоящия казус.
      Като най-неотложни въпроси пред британците сега ще се изправят създаването на собствени правила и разпоредби, споразуменията с други държави на Стария континент, търговските отношения между страните. Разтрогването на договорките с Брюксел ще поставят на размисъл и начините на работа и обучение на трудещи се и студенти в Обединеното кралство, както и на британците в Европа.
      Останалите членки на съюза също трябва да дадат съгласието си с решението на британците. Това може да изисква ратификация на националните парламенти.
      Правилата на ЕС могат да разрешат статут на Великобритания, който да я остави в редиците, но без да бъде член. Пример за такива страни, е Швейцария и Норвегия.
      Във финансов аспект последиците за световните борси от решението на вчерашния референдум, може да коства много сътресения. Резултатите от вота доведоха до срив на Токийската фондова борса. Британският паунд отбеляза спад, който е рекорден за последните 31 години. Британската валута загуби 10% от стойността си само в рамките на часове. Цената на петрола също падна до 47,85 долара на барел. Златото, което имаше стабилни позиции, поскъпна с 4%.
      Централните банки, включително и европейската във Франкфурт и тази в Англия, са готови да налеят ликвидност на пазарите, за да се стабилизират финансовите колебания от Брекзита.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ