понеделник, 23.09.24
5.8 C
София
14 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      Standard & Poor’s понижи кредитния рейтинг на Великобритания

      Рейтинговата агенция „Стандарт енд Пуурс“ (Standard & Poor’s) обяви, че понижава с две степени оценката си за Великобритания и предупреди, че може да я свали още надолу след като в четвъртък над половината участници в референдум гласуваха за прекратяване на 43-годишното членство на страната в ЕС.

      Агенцията бе останала единствената от трите големи, поддържаща максималния инвестиционен рейтинг от ААА за Обединеното кралство. Новата оценка е АА с негативна перспектива.

      Малко по-късно и агенция „Фич“ (Fitch) постъпи по същия начин и свали рейтинга от АА на АА+ с негативна перспектива, т.е. готовност в рамките на следващите няколко месеца да продължи да влошава оценката си. Брекзит ще се отрази отрицателно на икономиката, финансовата система и политическата стабилност, мотивират се от агенцията.

      Новината от S&P идва в момент, когато паундът отново слезе в понеделник на най-ниското си обменно равнище спрямо долара от 31 години насам. Борсовите индекси в Лондон продължиха да потъват, завличайки надолу и европейските (с изключение на испанските). Общоевропейският STOXX 600 падна с 4.1%, а в петък вече отчете 7% понижаване – най-голямото в рамките на един ден от 2008 г. насам.

      Много банки отчетоха най-голямото обезценяване на акциите си – европейският банков индекс изгуби 7.7%, заличавайки над една пета от стойността си само за два дни. Стойността му е съвсем малко над нивото, на което бе в края на 2011 г. в най-тежкия момент на кризата с дълговете в еврозоната, коментира „Ройтерс“.

      От „Дойче банк“ съветват клиенните си да избягват банковия сектор в Европа и особено тези във Великобритания, Испания и Италия. Акциите на Royal Bank of Scotland и Barclays поевтиняха с 15 и 17 процента на Bank of Ireland – с 21%, на Intesa Sanpaolo – с 11% и на UniCredit – с 8%.

      На валутните борси вече открито се говори, че паундът може да слезе до 1.20 долара, което е доста под критичните 1.30, за които предупреждаваха преди вота брокери и инвестиционни банки.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ