понеделник, 23.09.24
7.8 C
София
17 C
Пловдив
17 C
Варна
Search Suggestions

      САЩ и Южна Корея се споразумяха за разполагане на противоракетен щит

      Вашингтон и Сеул се договориха за разполагането на американски противоракетен щит в Южна Корея. Тези мерки се налагат поради растящите заплахи от Северна Корея, предаде Франс прес.

      Още през февруари започна дискусията между двете държави за разполагането на системата THAAD, само месец след четвъртия ядрен опит от страна на Северна Корея. Според южнокорейската агенция Йонхап, Сеул цели противоракетният щит да е оперативен най-късно до края на 2017 г. САЩ и Южна Корея са във финалните етапи на избирането на конкретното място, където да се разположи системата.

      Китайското външно министерство заяви, че категорично се противопоставя на разполагането на американския противоракетен щит в Южна Корея и призова двете страни да се откажат от него. Тези действия не са в полза на запазването на мира и стабилността на Корейския полуостров и сериозно ще навреди на стратегическите интереси на сигурността на страните от региона, включително на Китай, заяви дипломатическото ведомство.

      Против разполагането на противоракетен щит в Южна Корея са Русия и Северна Корея. Критици заявяват, че тя може да помага на американски радари да засичат ракети от други държави.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ