петък, 20.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      4000 компании в ЕС ще използват нова система за споделяне на данни

      Споразумението, известно като „Щит за личните данни“, ще замени системата „Сейф харбър“, която над 4000 компании използват за пренос на данни.
      От 2000 г. „Сейф харбър“ регулира споделянето на данни между компаниите в САЩ и ЕС. През октомври 2014 г. Съдът на ЕС обаче постанови, че не се съблюдават изцяло правата на европейските граждани.
      Това стана след разкритията през 2013 година за масово шпиониране от американските разузнавателни служби, припомня ДПА.
      Целта на новата схема е по-голяма протекция на европейците, чиито данни се прехвърлят към американски сървъри. На гражданите на ЕС се предоставят повече средства за търсене на компенсации при възникване на спорове, посочва Ройтерс.
      Новата рамка ще заздрави трансатлантическата търговия с цифрови услуги за над 250 милиарда долара чрез улесняване на трансграничните трансфери на данни, които са от решаващо значение за международния бизнес.
      Окончателната версия на „Щит за личните данни“, одобрена днес от представителите на страните в ЕС, ще бъде официално приета от Еврокомисията във вторник.
      Повечето гласуваха в подкрепа на „Щит за личните данни“, но Австрия, Словения, България и Хърватия се въздържаха, съобщиха източници, цитирани от Ройтерс. Австрия и Словения изразиха опасения, че споразумението не гарантира в достатъчна степен личната неприкосновеност на гражданите им.
      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ