петък, 20.09.24
19.8 C
София
22 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Толкова обичаме Франция

      ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

      Като студент имах педагогически стаж във Френската гимназия. Другарката Бабурска имаше резерви към либералните ми методи на преподаване, но успях да спечеля учениците и накрая тя нямаше избор. Трябваше да ми пише шестица.

      А спечелих децата, понеже им разказвах за идеята за обединена Европа. Беше към края на комунизма, съвсем накрая. Говорех им за човешки права, за свободата въобще и конкретно и как французи и германци са превъзмогнали вековната си вражда, за да живеят в мир, свобода и благоденствие.

      Във Френската гимназия това имаше ефект. Веднъж им цитирах генерал Де Гол. Ние толкова обичаме Германия, че се радваме, че има две Германии. Имаше две Германии – Западна и Германската демократична република, съветски протекторат.

      Германци и французи заровиха омразата си и създадоха Европейската общност. Първоначално бяха само шест държави. Днес са 28, вярно, една от тях – с единия крак навън.

      Знам, че Европейският съюз има множество критици – както в България, така и в другите държави. Но фактите са факти. Имаме 70-годишен мир – и най-голямото и многолюдно пространство в света на свобода, богатство, добър живот.

      В основата на всичко това е способността на Германия и Франция да си подадат ръка.

      Сега този съюз на Европа е атакуван – отвън и отвътре. Мнозина предричат края.

      Атаката изглежда като религиозно и отчасти национално мотивирана (например откъм Русия), но всъщност е социална революция. По периферията на Европейския съюз има огромна маса хора – араби, руснаци, негри – чиято мечта е да живеят като европейци. Вътре в самия Съюз има също вече огромно количество човеци, които искат изравнен статус с европейците. Но не го получават.

      Това ражда омраза. И тероризъм. В този смисъл премиерът Борисов не е прав. Не намесата в Сирия, Ирак, Афганистан произвежда тероризъм. Произвежда го нежланието – съвсем естствено – на Европа да споделя благата и властта с хора, които по същество са чужди на европейската цивилизация. Произвежда го социалното неравенство.

      Милионите маргинални за Европа – вътре и вън – искат своята част от благоденствието. А Европа не е готова да го сподели.

      Типологично имаме същия проблем, какъвто и в България. Върхушката е забогатяла, живее в охолство – и отказва да раздели богатството и властта. Разликата е, че в Европа богатството е изкарано с много труд. В България е откраднато.

      Но все едно, резултатът е, че милиони напират. Искат парче от баницата.

      И когато не го получават веднага, тръгват с радикални методи.

      Затова има терор. В България е насочен навътре, в човека, към себе си, суициден, самоубийствен. В Европа е насочен навън, към другите.

      Решенията не са прости. И в двата случая е необходимо търпение, превъзпитание в споделени ценности.

      И работата ще е много по-мъчна, отколкото беше помирението между германци и французи.

      Но няма друг разумен път. Другият път е война, кървава и безпощадна.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ