понеделник, 23.09.24
4.8 C
София
12 C
Пловдив
15.3 C
Варна
Search Suggestions

      ЕК глоби пет компании, проивеждащи камиони

      Европейската комисия глоби пет компании – производители на камиони – MAN, Volvo/Renault, Daimler, Iveco и DAF с рекордните $ 2,93 милиарда. Обвинява ги в 14-годишен картел с цел манипулиране на цените на товарни автомобили.

      От разследване на Европейската комисия се установява, че тези дружества са били в сговор с цел координиране на цените на товарните автомобили, както и да прехвърлят върху потребителите тежестта от разходите за покриване на нормативните изисквания за емисиите.

      Най-голямата глоба ще плати Daimler – повече от 1 милиард евро. DAF, собственост на Paccar Inc., ще плати около 753 млн. евро, Volvo/Renault – приблизително 670 милиона евро, Iveco – около 500 млн. Компанията MAN, която е предоставила европейските органи информация за заговора, няма да бъде глобена.

      В прессъобщение на Европейската комисия се казва, че производството на камиони е важна част от европейския транспортен сектор и тяхната конкурентоспособност зависи от цената на автомобила, използвана от превозвачите.

      Според доклада на ЕК, производителите на товарни автомобили са признали участието си в заговор и са се съгласили да разрешат въпроса.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ