неделя, 22.09.24
23.5 C
София
25 C
Пловдив
24.3 C
Варна
Search Suggestions

      Правителството и бунтовниците в Колумбия се помириха

      Колумбийското правителство и бунтовническата групировка „Революционните въоръжени сили на Колумбия“ (ФАРК/FARC) сключиха историческо мирно споразумение, което слага край на повече от 50-годишен конфликт, предава БиБиСи. 

      Споразумението бе подписано в кубинската столица Хавана след четиригодишни преговори. Войната свърши, но започва ново начало, сподели оглавяващия колумбийската делегация Умберто де ла Кайе. Сега е възможно да поведем страната напред, отбеляза представителят на бунтовниците Иван Маркес. 

      Президентът Хуан Мануел Сантос сподели, че тепърва споразумението трябва да бъде одобрено с референдум в Колумбия. Той ще се проведе на 2 октомври, а текстът на документа ще бъде публикуван още днес, за да могат хората да се запознаят с него. 

      Споразумението предвижда демобилизация на 7000-те бойци на ФАРК, преразглеждане на стратегията на колумбийското правителство за борба с наркотрафика и повече грижи за традиционно пренебрегваните от държавата провинциални райони. Трафикът на кокаин – наркотик, на който Колумбия е производител номер едно в света – е основен източник на приходи за лявата партизанска групировка. 

      220 000 души са били убити в следствие от враждата между властите и бунтовниците, десетки хиляди са в неизвестност и повече от 5 милиона са били принудени да напуснат домовете си в резултат на конфликта.

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ