неделя, 22.09.24
17.4 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Пандата вече не е между застрашените животинските видове

      Гигантската панда вече не е между застрашените животинските видове. Международният съюз за защита на природата (IUCN) промени статуса на гигантските панди в Червената книга от „застрашени“ на „Уязвими“, гласи съобщение за пресата от Световния фонд за дивата природа (WWF) на официалния сайт на организацията, както и на интернет страницата IUCN.
      В доклада се посочва, че преброяването на гигантските панди, извършено в периода 2004-2014, показа увеличение на броя на тези животни със 17%. Само в Китай са записани 1864 видове, живеещи в дивата природа.
      За повече от 50 години гигантската панда беше любим символ на опазването на света, както и символ на Световния фонд за дивата природа. Въстановяването на популацията на пандите показва, че когато науката, политическата воля и местните общности работят заедно, ние можем да запазим дивата природа и да подобрим биологичното разнообразие, заяви генералният директор на WWF Марко Ламбертини.
      В доклада се посочва, че докато състоянието на гигантската панда се е подобрило, други животни, „са под нарастваща заплаха“ от изчезване. Сред тях са източната горила, която „е само на една крачка от изчезване, главно поради бракониерство.“
      През 1961 г. гигантската панда се превърна в емблема на Световния фонд за дивата природа. Логото е разработено от един от основателите на организацията, натуралистът и художник сър Питър Скот, който е видял панда Чи Чи, доведена в Лондонската зоологическа градина в Китай.
      Сладкото плюшено мече се превърна в емблема не просто в емблема на WWF, но и в едно от най-разпознаваемите лога в света. Двадесет години по-късно фондацията се превърна в първата международна природозащитна организация, поканена от китайското правителство да работи в страната. От тогава WWF работи активно за опазване на гигантските панди.
      Пандите са най-редкият вид от семейството мечки. Независимо от факта, че са месоядни животни, те всъщност ядат само бамбук. По тази причина пандата се нарича още“бамбукова мечка“.
      Дневните гигантски панди живеят предимно в бамбукови гори високо в планината. Ако на местообитанието изчезне бамбукът, пандите, които живеят там, са застрашени от гладна смърт, информират на интернет страницата на WWF.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ