петък, 20.09.24
16.8 C
София
21 C
Пловдив
19.8 C
Варна
Search Suggestions

      Северна Корея тества нов двигател за ракети

      Северна Корея успешно тества нов двигател за изстрелване на сателити в геостационарна орбита, информира Централната телеграфна агенция на Пхенян (KCNA).
      Тестът е бил проведен под ръководството на лидера Ким Чен Ун в Северна Корея, съобщи агенцията, но не уточни точната дата на това събитие. Според агенцията, новият двигател е с капацитет от 80 тона (т-сила).
      Тестът е предназначен за тестване на горивната камера, клапаните, системите за контрол и структурната надеждност на двигателя за 200-секунден период на работа.
      Успешното създаване на двигателя даде стабилна научно-техническа гаранция, необходима за разработването и производството на ракети-носители, предназначени за изстрелването на сателити в геостационарна орбита и също така даде възможност за изпращане на различни видове сателити, включително и за дистанционно наблюдение в глобален мащаб на Земята, се казва в съобщението на агенцията.
      „Космическите технологии и космическата промишленост е важен барометър за измерване на силата на държавата“ и са „важна посока в политиката“, заяви Ким Чен Ун.
      Той е поискал от изследователи и инженери в индустрията възможно най-скоро да се завърши подготовката за изстрелването на сателитите „в условията на строги санкции и опити от страна на враговете да задушат КНДР“.
      Международната общност се опасява, че под предлог за изследване на космоса Северна Корея всъщност провежда интензивно развитие на балистични ракети, които могат да бъдат оборудвани с ядрени бойни глави.
      На 9 септември Северна Корея проведе пети ядрен опит. Според заявлението на Пхенян този опит е „потвърдил, че ядрена бойна глава може да се монтира на балистични ракети“, които да бъдат използвани от въоръжените сили на страната.
      По данни на Министерството на националната отбрана на Северна Корея това е най-мощното устройство, тествано досега. В Пхенян до момента са извършени четири ядрени опита преди този: през 2006 г., 2009 г., 2013 г. и януари 2016 г.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ