понеделник, 23.09.24
13.8 C
София
19 C
Пловдив
18 C
Варна
Search Suggestions

      Колумбия с нов опит да запази мира

      Богота обеща да спаси мирния процес. Президентът на Колумбия започна съвместна работа с Революционните въоръжени сили , след като гласоподавателите отхвърлиха трудно постигнатото споразумение.

      Според избирателите сделката е твърде снизходителна към бунтовниците.
      Евентуално предоговаряне на мирното споразумение сега ще зависи от това дали Революционните въоръжени сили на Колумбия ще приемат по-строги санкции срещу тях.

      На референдума в неделя, въпреки прогнозите, че колумбийците масово ще подкрепят мирното споразумение с ФАРК, то изненадващо бе отхвърлено с 50,21 процента „против“ при 49,78 на сто „за“. Цели 62 процента от избирателите не гласуваха.

      ООН приветства спазването на примирието в Колумбия въпреки вота. Членове на опозицията, оглавени от могъщия бивш президент Алваро Урибе, ще се срещнат с правителството, за да се опитат да спасят споразумението.

      В обръщение по телевизията Хуан Мануел Сантос заяви:

      „С волята за мир от всички страни, аз съм сигурен, че скоро ще успеем да стигнем до задоволително решение. Страната ще излезе от това положение и процесът ще бъде укрепен.“

      Гласоподавателите, които отхвърлиха споразумението, искат гаранции, че бунтовниците ще предадат парите, спечелени от наркотиците, ще излежат присъдите си и ще спечелят политическото си бъдеще пред урните, а няма да получат сигурни, неизбрани места в Конгреса.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ